BY ELIZA

Doelen formuleren op basis van intenties

Als ondernemer is het zeer waardevol om doelen voor je bedrijf te stellen. In dit artikel zal ik je laten zien hoe je doelen kunt stellen vanuit een intentie. Dit is een manier van doelen stellen die meer geluk en voldoening oplevert. 

 

Ik spreek veel ondernemers die als doel hebben om een omzet van 100.000 euro te draaien. Echter, het behalen van dit doel is geen garantie voor voldoening, vrijheid of geluk. In mijn eerste jaar als fulltime ondernemer behaalde ik bijna een omzet van 100.000 euro. Hoewel ik mijn doel bereikte, voelde ik me niet erg gelukkig. Dit kwam doordat ik niet helder had wat mijn onderliggende intentie was.

 

Als je doelen stelt vanuit een intentie, probeer je te ontdekken waarom dit doel zo belangrijk voor je is. Je streeft naar een bepaalde omzet, niet omdat het bedrag belangrijk is, maar omdat er vaak een diepere “waarom” achter zit. 

 

Bijvoorbeeld: je wilt meer vrijheid ervaren, meer rust ervaren, of meer leuke dingen doen met je gezin. Deze “waarom” achter je doel is je intentie. Als je je intentie helder hebt, kun je je doelen bereiken met de energie van je intentie, wat tot meer voldoening leidt.

 

Hoe stel je doelen vanuit een intentie?

 

  1. Wat is het doel dat je wilt bereiken? Bijvoorbeeld een specifieke financiële doelstelling?
  2. Stel jezelf de vraag: Waarom wil ik dit doel bereiken? Geef eerlijk antwoord aan jezelf.
  3. Stel jezelf opnieuw de vraag: Waarom wil ik dat? Geef opnieuw eerlijk antwoord aan jezelf.
  4. Blijf deze vraag stellen totdat je bij jouw intentie uitkomt (waarom wil je dit doel eigenlijk bereiken?) Als je intentie helder is dan… Mijn intentie (mijn waarom) achter mijn omzetdoel is niet: “Ik wil veel geld verdienen”. Nee, mijn intentie is: “Ik wil financiële en mentale vrijheid ervaren, zodat ik rust ervaar in mijn dagelijkse leven. En nog meer vanuit flow en purpose kan leven en ondernemen”.

Wat heb ik gedaan toen ik dat wist? Ik ben vier dagen per week gaan werken, heb drie maanden vakantie ingepland aan het begin van het jaar, en ik heb nee gezegd tegen alles wat mij mijn vrijheid kost (hoe mooi de kans ook was, hoe goed betaalt de opdracht ook was). 

 

Als ik alleen een omzetdoel had gehad, dan was ik waarschijnlijk juist harder gaan werken en alle kansen die op mijn pad kwamen gepakt. En had ik nooit zoveel vakantie genomen. Hoewel ik waarschijnlijk wel mijn omzetdoel had behaald, had ik niet mijn intentie nageleefd.

 

Om meer van je intentie te ervaren in het dagelijks leven, is het belangrijk om te kijken naar wat je NU al kunt doen. Bijvoorbeeld, als je meer rust wilt ervaren, maak dan dagelijks keuzes die rust bevorderen. 

 

Op dezelfde manier, als je meer vrijheid wilt, kijk dan hoe je NU al meer vrijheid kunt creëren in je bedrijf, zonder te wachten op het behalen van een bepaalde omzet. Dit inzicht was een game changer in mijn eigen bedrijf.

 

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om anders naar je doelen te kijken. Uiteindelijk gaat het zelden om het behalen van het doel op zich, maar om het gevoel dat het behalen van dat doel jou geeft. Stel je voor dat je NU al een beetje van dat gevoel, die intentie, jouw diepste verlangen in je leven kunt brengen. 

 

Hoe mooi zou dat zijn?

 

乂乂乂
Eliza