BY ELIZA

Een effectieve checklist voor succesvolle lanceringen

Een goede lancering vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Om ervoor te zorgen dat geen enkel detail over het hoofd wordt gezien, maak ik gebruik van een checklist die ik al sinds 2008 hanteer.

 

Hoewel de lijst per lancering wordt aangepast op basis van het specifieke aanbod, de tools en de resources die ik gebruik, vormt deze checklist de basis voor een succesvolle lancering.

 

Of je nu op het punt staat om iets te lanceren of gewoon geïnteresseerd bent, lees verder en ontdek mijn waardevolle inzichten!

 

Ontdek deze vierdelige serie over lanceren:


1. Hoe een goede lancering mij meer geld oplevert
2. Zo plan ik een productlancering

 

Wat ga je lanceren?


Voordat je een lanceringsdatum kiest, is het essentieel om te bepalen wat je precies gaat lanceren. Of het nu gaat om producten, diensten, locaties of evenementen, elk vereist een andere aanpak.

 

Bij producten moet je bijvoorbeeld voldoende voorraad hebben en nadenken over zaken zoals verzenddozen en inpakmateriaal voor webwinkelverkoop.

 

Diensten worden vaak verkocht via offertes of een online kassasysteem, dus die moeten op tijd worden ingericht.

 

Voor locaties en evenementen is het belangrijk om alle fysieke aspecten in kaart te brengen, zoals het reserveren van de locatie, decoratie, catering en gastenontvangst.

 

Een checklist voor lanceringen is dus maatwerk, afhankelijk van je specifieke aanbod. Daarom vraag ik mijn klanten altijd om als eerste stap duidelijk te maken wat ze gaan lanceren. Hoe sneller we dit weten, hoe gemakkelijker het is om de lancering te plannen en uit te voeren.

 

Mijn favoriete essentiële elementen voor een succesvolle lancering:


Op mijn checklist voor lanceringen staan enkele items die ik voor elke lancering gebruik. Dit zijn enkele van mijn must-haves:

 

1. De lanceringsdatum – wanneer begint de verkoop?
2. Duur van het lanceringsproces – de promotieperiode voordat de verkoop start.
3. Datum voor het lanceringsevenement – meestal enkele dagen voor de verkoopstart.
4. Het doel van de lancering – verkoop, leads genereren, naamsbekendheid opbouwen, branding, enzovoort.
5. Soort lancering – soft launch, minimale lancering of volledige lancering.
6. Het budget.
7. Gewenste locatie.
8. Eventueel thema.
9. De boodschap van de lancering.
10. Beschikbaarheid van een team.
11. Beschikbare gegevens van eerdere lanceringen.

 

Je zult merken dat ik in het begin niet met de ‘leuke dingen’ bezig ben. Het is verleidelijk om je te richten op decoraties en leuke activiteiten voor een lancering, maar als je je aandacht daar als eerste op richt, sla je de belangrijkste stappen over.

 

Je hebt bijvoorbeeld niets aan decoraties als je nog geen locatie hebt gereserveerd waar je een dag eerder kunt beginnen met decoreren. Het is belangrijk om je basisbehoeften eerst af te vinken. Bijvoorbeeld door te bepalen wat je nodig hebt om de lancering succesvol te laten verlopen en daar een budget voor te berekenen. Pas daarna kun je je richten op de leuke extra’s zoals activiteiten en decoraties. Vergeet niet om deze ook op je checklist voor lanceringen te zetten.

 

Praktische checklist voor een succesvolle lancering:


Zoals je misschien al hebt opgemerkt, controleer ik in mijn basischecklist ook of er een team beschikbaar is. Veel van mijn klanten doen namelijk alles zelf en hebben slechts één persoon om alles aan hun kant te regelen.

 

Als je zelf gaat lanceren, is het belangrijk om praktisch te denken. Als je mijn team zou inschakelen, zouden wij alles voor de lancering regelen, maar ik begrijp dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Daarom adviseer ik om een checklist te maken voor alles wat je moet regelen en te bepalen wat je zelf wilt doen en wat je wilt uitbesteden. Als je taken delegeert, is het belangrijk om duidelijk met alle teamleden te bespreken wie wat doet en regelmatig te controleren of alles ook daadwerkelijk is afgerond. Tijdens lanceringen houd ik persoonlijk ook altijd een oogje in het zeil en stuur ik bij indien nodig. Overzicht en inzicht zijn cruciaal tijdens het gehele lanceringstraject.

 

Enkele praktische zaken die je kunt regelen voor een lancering zijn onder andere:

 

1. Gebruikmaken van gegevens van eerdere lanceringen.
2. Visuele materialen zoals flyers, folders, uitnodigingen en posters.
3. Inhoud voor sociale media, waaronder tekst, foto’s, video’s en countdowns.
4. E-mails om de lancering via e-mailmarketing te promoten.
5. Advertenties op sociale media, inclusief boodschap, juiste links en visuele elementen.
6. Het reserveren van een locatie, catering en entertainers.
7. Een contactpersoon voor klanten met vragen over het aanbod dat je gaat lanceren.
8. Gastheren/gastvrouwen, klantenservicemedewerkers en andere nuttige medewerkers.
9. Nakijken en klaarmaken van een webshop, fysieke winkel of online kassasysteem.
10. Het plannen van promotiemomenten en opvolging.

 

Geef jezelf deadlines:


Het stellen van duidelijke deadlines is van cruciaal belang voor een succesvolle lancering. Veel ondernemers maken keurige lijstjes, maar door gebrek aan concrete deadlines voor elke taak raken ze voortdurend achterop.

 

Het komt vaak voor dat ondernemers en bedrijven, slechts drie of twee weken voor de lancering, bij mij aankloppen met het verzoek om de laatste tickets of acties te promoten. Hoewel je in drie weken nog veel kunt bereiken, kunnen we niet toveren. Als je te laat begint met het lanceringsproces en de promotie, loop je simpelweg omzet mis. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de prioriteiten en ervoor te zorgen dat je tijdig begint met promoten en opvolgen om maximale resultaten te behalen.

 

Less is more!


Dit motto geldt ook bij het organiseren van een lancering. Het is verleidelijk om helemaal los te gaan met allerlei extra’s, maar dit kan het proces onnodig gecompliceerd maken. Je hebt niet allerlei toeters en bellen nodig om potentiële klanten aan te trekken. Sterker nog, te veel keuzes kunnen zelfs keuzestress veroorzaken en mensen afschrikken. Mijn beste advies is om je checklists kort en krachtig te houden. Zorg ervoor dat je basisbehoeften zijn vervuld en pak vervolgens de praktische checklist op. Als je daarna nog tijd over hebt en merkt dat klanten behoefte hebben aan meer content, informatie of andere extra’s, kun je overwegen om meer toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan giveaways, extra kortingen en acties. Zorg er echter voor dat je basis op orde is en dat je je gestelde doelen kunt bereiken.

 

Conclusie:


Het voorbereiden en hosten van een lancering is geen gemakkelijke taak, maar met een zorgvuldige planning en uitvoering kun je succes behalen. Wees voorbereid op uitdagingen en houd altijd rekening met mogelijke tegenslagen. Door deadlines te stellen, je basisbehoeften af te vinken en je te richten op effectieve strategieën, kun je een succesvolle lancering realiseren. Blijf proactief en stuur bij wanneer nodig. Met deze checklist voor lanceringen ben je goed op weg naar succes!

 

Heb je nog vragen? Neem contact met me. Ik denk graag met je mee en bied kort maar krachtig advies.  Ik kijk ernaar uit om je te helpen en waardevol te zijn. Hopelijk ontmoet ik je binnenkort.