BY ELIZA

Faalangst onder ondernemers

De afgelopen maanden ben ik regelmatig in gesprek geweest met ondernemers via mijn Business Academy Facebook-groep. Tijdens deze gesprekken merk ik vaak tussen de regels door dat ondernemers kampen met faalangst. Ik vraag hen ook rechtstreeks: “Wat houdt je tegen om te doen wat goed voelt?” Het antwoord is vaak twijfel of een onzeker gevoel vanwege het onbekende. Ook angst om te falen en de bijbehorende publieke vernedering worden genoemd.

 

Ik wil niet generaliseren, maar laten we voor het gemak zeggen dat deze gevoelens en gedragingen onder faalangst vallen. Onlangs sprak ik via Facebook Messenger met een onderneemster die twijfelde over haar tarieven. Ze was onzeker of het een goed idee was om haar prijzen op haar website te vermelden. Hierdoor duurde het langer dan nodig om haar website af te maken, omdat ze zich afvroeg wat er zou gebeuren als het “verkeerd” was om tarieven op de website te vermelden.

 

Een andere ondernemer vertelde me dat ze haar aanbod steeds opnieuw aan het uitwerken was. Ze was er al maanden mee bezig, maar twijfelde steeds over de inhoud. Ze vond het ook moeilijk om te beginnen omdat ze nog nooit eerder mensen had begeleid in de nieuwe rol die ze wilde aannemen. Ze heeft al maandenlang niets verkocht omdat haar aanbod nog steeds niet af is. Ze heeft hierover met meerdere businesscoaches gesproken, maar is helaas nog steeds niet begonnen met verkopen.

Veel ondernemers blijven hangen in onnodige details omdat ze bang zijn om gewoon te beginnen. Het is makkelijker om jezelf af te leiden met een marketingstrategie of nog even de website bij te werken dan om je (faal)angst aan te pakken. Je bent op die manier nog steeds bezig met je bedrijf, waardoor het minder erg voelt dat je nog niet echt aan het ondernemen bent. Je bent er simpelweg nog niet klaar voor. Nog niet alles is perfect, dus hoef je nog niet te beginnen. Maar dat is natuurlijk onzin. Faalangst bij ondernemers en angst in het algemeen kunnen je langdurig in hun greep houden. Dus wat kunnen we eraan doen?

 

Laten we beginnen met de basis. Ik ben geen psycholoog en ga je niet vertellen hoe je met faalangst moet omgaan. Het kan ook zijn dat je geen faalangst hebt, maar wel druk, angsten en twijfels ervaart. Of dit nu van anderen komt of door de regels en doelen die je jezelf oplegt, het blijft een vervelend gevoel dat je als ondernemer belemmert in je groei. Ikzelf heb geen last van faalangst, maar ervaar soms wel een gezonde dosis angst voor het onbekende. Ik ervaar dus soms wel een gezonde dosis angst voor het onbekende. Ik zal je niet vertellen wat je moet doen, maar ik kan wel mijn ervaringen delen en hopen dat het je kan helpen.

 

Ik geloof er namelijk niet in om mijn eigen ervaringen of mening als de absolute waarheid neer te zetten. Daarom deel ik alleen mijn eigen ervaringen, en als het jou helpt, geweldig! Werkt het voor jou anders, geen probleem, je zult uiteindelijk je eigen manier vinden om hiermee om te gaan. Het bespreken van faalangst bij ondernemers helpt in ieder geval om het onderwerp te normaliseren, in plaats van te doen alsof alles perfect gaat vanwege de druk die we voelen vanuit de maatschappij.

Faalangst bij ondernemers

Voor mezelf kan ik zeggen dat ik het probleem liever aanpak dan het ergens onopgelost te laten hangen. Daarom schrijf ik dit artikel en maak ik een bijbehorende podcastaflevering over faalangst bij ondernemers. Laten we aan de slag gaan!

 

Het is een beetje vreemd als je erover nadenkt. Ondernemers ervaren vaak extra druk, vooral omdat er een sfeer van “vliegen of falen” rondom ondernemen hangt. Als je niet direct succesvol bent, wordt er gezegd dat je gefaald hebt als ondernemer! Zodra je aankondigt dat je een bedrijf wilt starten, lijkt het alsof de hele wereld meekijkt. Je ouders, je vrienden en andere ondernemers willen zien of je het echt kunt. Deze extra druk kan overweldigend zijn en is iets waar veel ondernemers mee te maken krijgen.

 

Het is eigenlijk best vreemd als je erover nadenkt. Wanneer je in loondienst gaat werken, houdt niemand je in de gaten. Als je wordt ontslagen, voelen mensen medeleven met je en helpen ze je bij het vinden van een nieuwe baan. Er zijn ook mensen die regelmatig van baan wisselen, maar dat wordt gezien als iets positiefs, als zelfontwikkeling en het vergaren van kennis. Falen wordt weinig tot niet besproken als het gaat om werken in loondienst. Vreemd, toch?

 

Maar als een ondernemer even niet op het hoogste niveau presteert, wordt er vaak gezegd: “Misschien moet je maar weer een baan zoeken!” Er wordt naar mijn mening met twee maten gemeten. Ik denk dat faalangst bij ondernemers onder andere hierdoor wordt getriggerd. Het is ook een beetje vreemd om op deze manier te beoordelen. In feite doorloop je als werknemer en als ondernemer bijna dezelfde stappen. Als werknemer heb je een baas en begin je meestal onderaan de ladder met een lage functie. Je werkt jezelf omhoog en krijgt niet altijd de beste beoordelingen tijdens functioneringsgesprekken. Je moet jezelf bewijzen voordat je een hogere functie krijgt, soms kost het je jaren van je leven.

 

Als ondernemer begin je met één klant en een paar basisvaardigheden die je nodig hebt om je werk te doen. Vervolgens krijg je meer klanten, ontvang je reviews en feedback waarmee je jezelf kunt verbeteren. Ook als ondernemer werk je jezelf omhoog, zodat je bijvoorbeeld personeel kunt aannemen. Het proces van succesvol worden als werknemer verschilt eigenlijk niet zo veel van het proces van een ondernemer die succesvol wil zijn. En toch lijkt het alsof ondernemers strenger beoordeeld worden dan gemiddelde werknemers, en dat is jammer!

 

Maar waar komt faalangst bij ondernemers eigenlijk vandaan? Naar mijn inzicht kan de druk van buitenaf ervoor zorgen dat je als ondernemer faalangst ervaart, of iets wat daarop lijkt. Het kan ook zijn dat je voor jezelf bepaalde grenzen en doelen hebt gesteld die op dit moment nog niet realistisch zijn. Als je echter krampachtig vasthoudt aan deze doelen, blijf je waarschijnlijk hangen in allerlei kleine details. Je vindt bijvoorbeeld dat je aanbod nooit goed genoeg is en blijft eraan sleutelen. Ondertussen verkoop je niets en ben je niet echt aan het ondernemen.

 

Ik denk ook dat de druk die we voelen vaak voortkomt uit opgedrongen perfectionisme van buitenaf. Zodra je als ondernemer iets online zet of iets nieuws deelt, lijken vooral mensen in je directe omgeving een mening te hebben. Juist de mensen waarvan je dacht dat ze blij of enthousiast voor je zouden zijn, komen met kritiek of bezwaren. Na het horen van ongevraagd advies kan ik zelf ook gaan twijfelen aan de kwaliteit van mijn ideeën. Ik kan dan de neiging hebben om alles tot in de puntjes uit te werken, zodat er niets “mis” kan gaan.

 

Maar wat me dan enorm irriteert, is dat ik vijf minuten geleden nog helemaal zeker was van mijn zaak! Ik denk dat meningen van mensen waarvan we houden en wiens mening we respecteren, soms harder aankomen omdat we hun inzichten als waardevol beschouwen. Maar vaak zoeken we onbewust naar goedkeuring van mensen die geen ondernemers zijn, dus hun visie is misschien niet zo behulpzaam als we zouden denken. Het kan zelfs perfectionisme triggeren, oeps!

 

Mijn punt is dat het belangrijk is om te onderzoeken waar jouw faalangst vandaan komt, als je dit ervaart. Maar ook als je geen faalangst hebt, maar wel druk, twijfel en angst voelt. Voor mezelf kan ik zeggen dat ik het beste functioneer als ik in stilte werk en dicht bij mezelf blijf. Als ik mijn ideeën niet door iedereen in mijn omgeving laat beoordelen, heb ik nergens last van. Ik heb gemerkt dat ik soms te veel waarde hecht aan de mening van mijn dierbaren. Dit kan negatieve gevolgen hebben, waardoor ik mijn ideeën niet meer met anderen deel. Daarom heb ik geleerd om dit los te laten en meer vertrouwen te hebben in mijn eigen oordeel. Het brengt rust in mijn gedachten.

 

Wat ik vaak opmerk in gesprekken met ondernemers is dat ze bang zijn om fouten te maken. Maar in de meeste gevallen is er eigenlijk heel weinig dat echt fout kan gaan. Stel je voor dat je nog steeds je website niet hebt gelanceerd omdat je twijfelt of je je tarieven er wel of niet op moet vermelden. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Laten we het eens onderzoeken! Ik maak graag gebruik van voor- en tegenlijstjes.

 

In dit voorbeeld kunnen een paar potentiële klanten afhaken vanwege je tarieven. Nou, so be it! “You win some, you lose some.” Er zijn genoeg andere mensen die je tarieven acceptabel vinden en wel bij je willen kopen. Heeft het vermelden van tarieven op je website echt een negatief effect? Dan kun je het altijd nog aanpassen. Dat is het mooie van ondernemen. Als de baas van je eigen bedrijf kun je op elk moment wijzigingen aanbrengen en je onderneming optimaliseren. Niets moet, alles mag. Love it!

 

Als je, net als ik soms, te lang blijft hangen bij wat er mis kan gaan, vergeet je vaak te kijken naar wat er goed kan gaan. Ik kan allerlei doemscenario’s bedenken, maar in de praktijk worden die zelden werkelijkheid. Het is gewoon iets wat zich in mijn hoofd afspeelt. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met het analyseren van risico’s, maar er is een grens. Ik heb mezelf moeten leren om niet alleen maar te denken: “Wat als het fout gaat?!” Tegenwoordig denk ik: “Wat als het fout gaat?! Nou, dan heb ik altijd nog een plan B en kan ik het snel oplossen!”

 

Dus, ik maak mijn voor- en tegenlijstjes, dat helpt me enorm. Ik maak risicoanalyses en creëer in negen van de tien gevallen een plan B. Ik weet dat als iets niet helemaal loopt zoals ik wil, ik de boel kan pauzeren. Immers, ik ben de baas en bepaal ik het tempo van de ontwikkeling van mijn onderneming. Daarnaast begrijp ik ook heel goed dat ondernemen risico’s met zich meebrengt. Je moet lef hebben om een bedrijf te starten. Je hebt een beetje moed en dat “fuck it, let’s just do it” gevoel nodig. Dat kost misschien wat tijd, maar je kunt het!

 

Ik ben dol op dat “fuck it, let’s just do it” gevoel, want het helpt me om de meningen van anderen achter me te laten. Als ik een nieuw aanbod wil lanceren, zelfs als ik weet dat het kan mislukken, denk ik: “Fuck it, let’s just do it!” Waarom? Omdat er altijd mensen zullen zijn die een mening over mij, mijn bedrif of mijn aanbod hebben. Angst voor gezichtsverlies heb ik niet meer. Ik heb vaak genoeg nieuwe ideeën uitgewerkt en in de praktijk gezien dat ze niet werkten.

 

Er zullen altijd mensen zijn die mij een slechte ondernemer vinden vanwege mislukkingen. Maar raad eens? Vaak zijn dat mensen die vanaf hun telefoon thuis op de bank zitten en anderen veroordelen. Ze zullen over tien jaar nog steeds op die bank zitten en geen stap verder zijn gekomen. Dus waarom zou ik me schamen of slecht voelen omdat ik iets heb geprobeerd? Het is altijd beter dan passief op de bank zitten en mijn leven via een schermpje leiden. Laat ze maar praten, haha!

 

Ik denk dat als we leren om de meningen van zulke mensen te negeren, we faalangst bij ondernemers kunnen voorkomen of op zijn minst verminderen.

 

Mijn punt is dat je als ondernemer ook een mens bent. Als je faalangst, druk, angst of twijfels ervaart, kun je jezelf trainen om hiermee om te gaan. Zelfontwikkeling is daarbij extra belangrijk. Als het goed gaat met jou, gaat het ook goed met je bedrijf. Als je het mij vraagt, is het dus belangrijk om dat “fuck it, let’s just do it” gevoel te ontwikkelen. Het lukt misschien niet binnen een dag, maar als je er regelmatig aan werkt, zul je merken dat het steeds beter gaat.

 

Bovendien ben je waarschijnlijk een bedrijf gestart omdat je wilt doen wat jou gelukkig maakt, op jouw eigen manier. Het is dan vreemd dat velen van ons toch ondernemen volgens de mening of standaard van anderen. “Fuck that!” Dit is jouw bedrijf, jouw droom en jouw avontuur. Ik hoop dat dit artikel je helpt om te ontdekken waar jouw “faalangst” vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Zoek hulp bij een professional of werk op je eigen tempo aan het ontwikkelen van dat “fuck it, let’s just do it” gevoel.

 

Als je het mij vraagt, is faalangst bij ondernemers vaak een gevoel. En gevoelens kun je leren herkennen en beheersen. Meningen van anderen kun je gewoon blokkeren door te zeggen: “Ik waardeer je input, maar ik wil graag zelf mijn weg vinden.” En als je jezelf te hoge doelen hebt gesteld, kun je ze altijd wat bijstellen. Jij bent de baas, neem de controle!

 

Laten we samen blijven bouwen aan jouw bedrijf! Ontdek businesscoaching en consultancy in een vernieuwde en flexibele vorm. Word lid van Business Academy Club en maak gebruik van mijn ondersteuning bij jouw zakelijke vraagstukken. Er staat van alles voor je klaar: cursussen, templates, scripts, live Q&A’s en masterclasses van experts. Klinkt goed, toch?

 

Heb je nog vragen of opmerkingen over faalangst bij ondernemers? Laat een reactie achter of stuur me een e-mail. Ik probeer meestal binnen 48 uur te reageren, tenzij het weekend of een feestdag is. Ik denk graag met je mee en geef kort maar krachtig advies. Het is voor mij belangrijk om behulpzaam en nuttig te zijn op deze manier.

 

Je kunt ook meteen lid worden van De Business Academy club, waar je mij elke werkdag kunt bereiken. Ik zie je daar graag!

 

Blijf bouwen aan je bedrijf, blijf groeien en laat je niet tegenhouden door faalangst. Jij hebt de kracht om je eigen succes vorm te geven. Veel succes en geniet van het ondernemersavontuur!

 

Met vriendelijke groet,

 

Eliza van Houten