BY ELIZA

Gebruik de Pomodoro methode als eerste hulp bij perfectionisme: werk in blokken van 25 minuten

Heb je ooit het gevoel dat sommige taken nooit helemaal voltooid zijn? Je blijft maar sleutelen aan die blogpost, probeert nog wat meer waarde toe te voegen aan die ene e-mail, en je salespagina kan altijd beter. Dit kan wijzen op een van de grootste tijdverspillers: perfectionisme.

Gelukkig heb ik in de loop der jaren een aantal methoden en werkwijzen ontdekt die kunnen helpen bij perfectionisme. Een van die methoden is de Pomodoro-techniek: een zeer eenvoudige maar uiterst effectieve manier van werken.

 

Wat is de Pomodoro-techniek?

 

Bij de Pomodoro-techniek werk je in blokken van 25 minuten. Je stelt een timer in voor 25 minuten, gaat aan de slag, en neemt daarna een pauze van 5 minuten. Na 4 Pomodoro’s neem je een langere pauze.

 

Waarom werkt dit zo goed?

 

Je dwingt jezelf om een taak binnen 25 minuten af te ronden. Doordat je een timer instelt, verbind je jezelf ertoe om binnen die tijd klaar te zijn.

Bovendien is het gemakkelijker om afleidingen uit te schakelen. Als je weet dat je jezelf slechts 25 minuten gaat concentreren op een taak en daarna een pauze hebt – en bijvoorbeeld op je telefoon mag kijken – is het veel gemakkelijker om je 100% te concentreren.

Het werkt ook goed omdat je pauzes inplant. Hoewel je jezelf natuurlijk langer dan 25 minuten kunt concentreren, is er dan een risico dat je maar doorgaat. Met deze methode dwing je jezelf om even rust te nemen, waardoor je op de lange termijn meer gedaan krijgt.

 

Hoe gebruik je de Pomodoro-techniek?

 

  1. Maak een lijst van taken.
  2. Rangschik de taken op volgorde van prioriteit (bijvoorbeeld met de 80/20-regel of de Eisenhower-matrix).
  3. Bedenk voor elke taak hoeveel Pomodoro’s je nodig hebt.
  4. Stel de timer in op 25 minuten.
  5. Ga aan de slag! Je kunt de Pomodoro-techniek ook eenvoudig combineren met time-blocking. Reserveer dan blokken van 25 minuten in je agenda om gefocust aan een taak te werken.