BY ELIZA

Tips om comfortabeler voor de camera te voelen als je cameraschuw bent.

Ben je zenuwachtig om jezelf online te laten zien? Bijvoorbeeld door het plaatsen van een selfie of het filmen van jezelf voor Instagram Stories of Reels? Veel mensen vinden dit spannend, inclusief ikzelf. In het begin had ik veel moeite met het tonen van mijn gezicht en had ik gedachten zoals “niemand vindt het interessant om te zien wat ik aan het doen ben” en “ik ben niet leuk genoeg om voor de camera te verschijnen”.

 

Maar ik besefte dat het belangrijk was om een band met mijn volgers op te bouwen en dat ik mezelf online moest laten zien, vooral omdat ik diensten aanbied waarbij mensen met mij werken. Het kostte tijd en moeite, maar deze zes tips hebben mij geholpen om comfortabeler voor de camera te staan en ik hoop dat ze jou ook kunnen helpen.

 

Maak video’s van jezelf zonder ze online te plaatsen

 

Heb je ooit je eigen gezicht of stem gehoord en gedacht “Is dat echt hoe ik eruit zie/klink?” Het filmen van jezelf en het terugkijken van deze video’s kan je helpen wennen aan hoe je eruit ziet en klinkt. Door dit vaker te doen, omarm je deze aspecten van jezelf.

Als je toch wilt oefenen met het delen van video’s, voeg dan een aantal mensen toe aan je “Beste vrienden” lijst op Instagram en upload je stories alleen voor deze groep. Zo kun je oefenen met het delen van video’s zonder dat iedereen kan meekijken.

 

Hier is hoe je een “Beste vrienden” lijst maakt:

 

  • Open Instagram
  • Ga naar je profielpagina en klik op de drie horizontale streepjes rechtsboven in je scherm
  • Klik op “Goede vrienden” en selecteer de volgers die je aan de lijst wilt toevoegen

Als je jezelf gaat filmen, zorg er dan voor dat je je op je gemak voelt in de ruimte waar je filmt. Je kunt het doen in je slaapkamer, kantoor of zelfs buiten in je tuin. Bereid jezelf voor door je ideeën op papier te zetten en trek een outfit aan waarin je je zelfverzekerd voelt.

 

Onthoud dat niemand perfect is en omarm je foutjes en imperfecties.

 

Wees lief voor jezelf en minder perfectionistisch. Kleine stapjes zijn ook stappen vooruit!

Als je klaar bent om video’s te delen, kun je Instagram Reels gebruiken.

Wil je meer tips over social media? Bekijk dan mijn Instagram-account @elizavanhouten.nl waar ik wekelijks tips deel.