BY ELIZA

Zeven ideeën voor een bijverdienste

 1. Meer en meer ondernemers beginnen met een nevenactiviteit om extra inkomsten te genereren. Het is ideaal om naast je eigen werk wat bij te verdienen. Als je niet weet wat je moet doen, kun je bijvoorbeeld van je hobby je nevenactiviteit maken. Misschien ontdek je zelfs dat je hier uiteindelijk iets groots van kunt maken. Om je op weg te helpen, heb ik alvast 7 ideeën voor een nevenactiviteit op een rijtje gezet.

 

 1. Begin een webshop Een webshop maken is een leuke manier om wat extra geld te verdienen. Als je al een blog hebt of een Instagram-account beheert, is het nog makkelijker om te beginnen. Shopify is een perfect platform om je eigen producten te presenteren en verkopen, of je kunt dit via dropshipping doen. Een voorbeeld van customized dropshipping is Printful. Hiermee ontwerp je zelf producten, die je vervolgens aan je webshop in Shopify kunt koppelen. Het product wordt pas gemaakt wanneer een klant bij jou een bestelling plaatst. Handig toch? Lees hier hoe je in 8 stappen je eigen webshop begint.
 2. Maak een product waar behoefte aan is Mijn Pretty Productive planner heb ik zelf bedacht omdat ik geen fijne planner kon vinden. Ik kon mijn oneindige to-do lijst niet kwijt in de planners die al op de markt waren. Ik zocht een overzichtelijke planner waarin ik alle taken gemakkelijk kon opschrijven. Nadat ik er al 5 versleten had, besloot ik gewoon om er zelf eentje te maken. Ik riep de hulp in van een grafisch ontwerper en een expert op het gebied van structuur en zo werd de Pretty Productive planner geboren. Misschien loop je zelf tegen iets vergelijkbaars aan. Vraag eens rond in je omgeving om te peilen of er behoefte aan is. Het mag een bestaand product zijn, geef er gewoon je eigen draai aan! Zoals ik deed met mijn eigen planner. Binnenkort heb jij misschien ook wel je zelfbedachte product in handen!
 3. Begin een blog Het is helemaal niet moeilijk om een blog te beginnen. Heb je de wereld iets te vertellen? Begin gewoon met schrijven, de lezers volgen vanzelf. Bedenk een naam, claim een domeinnaam en maak meteen een account aan op Facebook en Instagram. Bloggen is bovendien een goede manier om ervaring op te doen in schrijven. Lees hier hoe je in 1 dag een blog start. Houd via Google Analytics bij hoeveel bezoekers je blog heeft en welke artikelen het beste worden gelezen. Wanneer je wat traffic op de website hebt, kun je met advertenties, affiliate marketing of samenwerkingen met merken tot wel een paar honderd euro per maand verdienen.Handel in tweedehands spullen via Marktplaats of Facebook-groepen
 4. Als je oog hebt voor tweedehands juweeltjes, dan zijn Marktplaats en Facebook-groepen de perfecte plekken om te zoeken. Veel mensen bieden hier spullen aan die ze kwijt willen, soms zelfs gratis! Dit is een ideale kans om items op te knappen en vervolgens met winst door te verkopen. Maak mooie foto’s van je opgeknapte vondsten om ze aantrekkelijk te maken voor kopers.
 5. Schrijf en verkoop een e-book

  Een e-book schrijven en verkopen is een geweldige manier om extra inkomsten te genereren. Het kost natuurlijk wel tijd om te schrijven, maar zodra het boek af is, kun je het blijven verkopen en er zelfs geld mee verdienen terwijl je slaapt of op vakantie bent. Zorg ervoor dat je e-book waardevolle informatie biedt aan de lezer. Als je geen schrijver bent, kun je informatie bundelen die je online hebt gevonden, bijvoorbeeld in de vorm van stappenplannen of handige schema’s. Afwisseling met foto’s en andere afbeeldingen maakt je e-book professioneler. Ik heb mijn online cursussen omgezet in e-books en blijf deze verkopen zonder er verder nog in te investeren.

 6. 6. Verkoop je eigen grafische ontwerpen

  Als je fotograaf bent of andere grafische beelden maakt en handig bent met Photoshop of InDesign, dan kun je je creaties verkopen via websites zoals Creative Market. Je kunt hierbij denken aan van alles, van screensavers voor je smartphone tot lettertypes (fonts), templates voor websites en Instagram Story’s. Je kunt één goed idee honderden keren verkopen en er aan blijven verdienen.

   

  Podcasts zijn tegenwoordig hot en worden door veel mensen beluisterd. Wist je dat je hier ook geld mee kunt verdienen? Net als met een blog kun je advertentie- en affiliate-inkomsten verdienen. Als ondernemer kun je een podcast gebruiken om je eigen producten en diensten onder de aandacht te brengen. Een goed idee en een duidelijk verhaal zijn belangrijk om te starten. Voor een podcast heb je niet veel nodig. Je kunt al ver komen met de dictafoonfunctie op je telefoon of laptop, een introductiemuziekje, een microfoon en gasten kun je later uitnodigen.

   

  Andere ideeën voor een slimme side business zijn onder andere:

  • Verhuur jezelf als dierenoppas
  • Geef bijles aan scholieren
  • Bied jezelf aan als vertaler als je meerdere talen vloeiend spreekt
  • Verhuur jezelf als gids in de stad waar je goed bekend bent
  • Maak video’s en deel deze op Instagram (IGTV) of YouTube
  • Verkoop je bijzondere baksels, zoals taarten of muffins
  • Start een hondenuitlaatservice
  • Start een podcast